data kennismakingswandelingen Forest Mind

Omdat ik altijd wacht totdat alle deelnemers aanwezig zijn, graag tijdig aangeven of je meegaat en met hoeveel personen. Je krijgt een bevestiging. Whatsapp 0624578008 of e-mail Paul@paulsbuitencoaching.com .

Planning 2022:

Om de twee weken op zondag van 10.00 uur tot 12.00 uur.

Kosten 7,50 Euro per persoon.

Verderop meer over “IN BEWEGING KOMEN”. We wandelen (bosbaden) ongeveer 2,5 uur. Er is geen bepaalde afstand, wel een bepaalde tijd van 2,5 uur.

Onderweg pauzeren we en kun je iets drinken en even op adem komen. Drinken bij voorkeur zelf meenemen. We omarmen de natuur en gaan genieten van de rust en gezonde lucht.

Vertrek vanaf de parkeerplaats verderop dan het Hijgend Hert in Vijlen. Dus aan de overkant van de eerstvolgende gelijkwaardige kruising. 

De data van 2022 zijn:

28 augustus

11 september

25 september

9 oktober

23 oktober

6 november

20 november

4 december

18 december

Hieronder is meer informatie te lezen over de wandelingen en de doelgroepen. Na het lezen ben je hopelijk uitgedaagd om een keer mee te gaan en samen met een groep mensen in alle rust te wandelen.

IN BEWEGING KOMEN.

Tijdens de wandeling voelen sommige deelnemers zich nogal bezwaard vanwege mindere gezondheid en dat Paul regelmatig even stopt om de deelnemers op adem te laten komen. Dat hoeft helemaal niet. “Wie vertraagt, ziet meer.”

Het lezen van “The things you can see only when you slow down” van Haemin Sumin is een aanrader voor iedereen die zelfcompassie verloren is. Het is een verklaring voor mijn vertraagde wandelen op de zondagmorgen. Let wel. Een coachwandeling van twee of meer uren gaat in een ander tempo.

Je kunt alle bezwaardheid aan de kant zetten en de rest van de tekst lezen. Ik neem je mee in argumentatie om toch maar de gaan wandelen in plaats van thuis te blijven.

WANDELEN MET EEN BEPERKING

COPD

Wandelen kost energie. Vervelende benauwdheid kan een reden zijn te neigen naar minder bewegen. Je kunt met COPD prima leven. Het is wel nodig om dagindeling en tempo van de wandeling aan te passen en regelmatig te rusten. Blijf in beweging. Hoe actiever je bent, hoe meer je ademhalingsklachten zullen verminderen. Bewegen zorgt voor een betere conditie. Je spiercellen leren omgaan met minder zuurstof. Met minder zuurstof ga je stap voor stap meer ondernemen. Het zal tegenvallen om actiever te worden. Op korte termijn zal er meer benauwdheid zijn. Na een paar weken merk je verbetering en verminderd de kortademigheid. Verderop: “Hoe begin je?”

DIABETES

Door het aanspannen van je spieren wordt de opname van glucose in de spieren gestimuleerd. Insuline werkt beter en daalt de bloedglucosespiegel. Alles mag, als het maar leuk is. Als je al zenuwbeschadigingen hebt (polyneuropathie), besteed dan meer aandacht aan goed schoeisel. Voor, tijdens en na het bewegen kun je de bloedglucosewaarden controleren. Op korte en lange termijn van de dag kunnen er dalingen van glucose optreden. Let daar goed op. Tijdens de wandeling kun je eventueel extra suikers gebruiken. Na een paar weken merk je op dat je meer kennis krijgt van het schommelen van de glucose en jouw aanpassingen in insuline en koolhydraten. Bedenk: “Alles mag, als het maar leuk is.” Verderop: “Hoe begin je?”

HART

Het opbouwen van conditie is belangrijk. Goed voor spieren, dus ook het hart, en het algemene welbevinden. Bouw het wandelen rustig op door geleidelijk wandeltijd, tempo, afstand en zwaarte van het parcours uit te breiden. Het is belangrijk is dat u tijdens het wandelen voldoende adem overhoudt om te kunnen praten en dat u ongeveer vijftien minuten na het wandelen redelijk uitgerust bent. Het hart is een spier en die werk vooral goed als de spier uitgedaagd wordt. Alles met mate, maar alles mag, als het maar verantwoord is. Verderop”Hoe begin je?

GEESTELIJK

Het hoofd is altijd aanwezig. Er zijn mensen die depressieve klachten hebben. Juist voor deze groep mensen is het belangrijk om extra te gaan wandelen. Het hoofd komt tot rust als de buitenprikkels in de natuur opgezocht worden. Je hebt buiten afleiding genoeg  voor een algemeen geestelijk welbehagen. Vaak zal er de neiging zijn om teruggetrokken te gaan leven. Wie zegt namelijk graag: “Ik voel me geestelijk nogal in verwarring.” Niemand, want het zou zomaar kunnen zijn dat de luisteraar het niet begrijpt. Wie geen geestelijk probleem heeft gehad zal het ook niet kunnen begrijpen. Wat de ander ook denkt, jij hebt behoefte aan een wandeling in alle rust en stilte. Het is bewezen dat wandelen een positieve invloed heeft op de hormonale huishouding van de mensen die depressief zijn. Verderop: “Hoe begin je?”

RESUMÉ

Iedereen die gezond is, is een spekkoper. Velen worden in hun leven geconfronteerd met een lichamelijk of geestelijk falen. Gelukkig is er wetenschappelijk onderzoek en zijn er geneesmethodes die je in leven kunnen houden. Genezing is niet altijd mogelijk. De kwaliteit van leven wordt verbeterd.

Eerder genoemde ziektes komen veel voor en het is een hele kunst om te leren leven met dat wat er niet meer is. Falende gezondheid klinkt erg hard, maar het is er wel. Misschien kom je vers van een intensive care periode en ben jij je rot geschrokken. Het is terecht. Meestal wordt je vanuit de geneeskunde goed begeleid en krijg je gesprekken met artsen, verpleegkundigen, psychologen of coaches. Alles is er op gericht dat jij je weer goed gaat voelen.  Vooral leren leven met wat er wel is.

Leren leven met wat er niet meer is, valt helemaal niet mee. Jij bent de bewaker van je eigen gezondheid. Jij moet leren leven met wat er niet meer is, maar hebt wel de keuze om in je verdere leven dat te doen wat er wel nog is. Leer leven met wat er wel is.

HOE BEGIN JE?

  1. Zorg ervoor dat je altijd kunt beschikken over de acuut benodigde medicijnen.
    • COPD, atrovent en ventolin of andere geneesmiddelen
    • Diabetes, insuline, druivensuiker en koolhydraten
    • Hart, nitrtrobaat of nitrospray
    • Geestelijk, de voorgeschreven doseringen.
  2. Gewoon starten. Welke reden er ook is om niet te starten vraagt naar OM-denken. “Het regent. OM. Lekker in de regen wandelen.”
  3. Begin rustig. Wat voel je? Hoe is je ademhaling? Voer het tempo in de loop van een paar weken iets op. Ga niet over grenzen heen. Wandelconditie rustig opbouwen. Neem ook af en toe een rustdag.
  4. Luister naar je lichaam. Opbouwen door regelmatig te herstellen. Neem voldoende tijd voor de opbouw.
  5. Lees en praat over wandelen. Er zijn voldoende goede informatieve internetsites ter beschikking. Lees meer over jouw lichaam en het wandelen.
  6. Maak afspraken met jezelf.  Stel niet uit. Agendeer het wandelen. Maak een eigen stappenplan met een wekelijkse uitbreiding ten opzichte van de eerdere weken.
  7. Goed schoeisel. Dit is wel een voorwaarde om blessurevrij te wandelen. Stap 1 is naar buiten gaan. Dat moet je zelf doen.
  8. Denk na over je kleding. Kijk eerst welke kleding je hebt om mee te starten. Later kun je altijd nog speciale kleding kopen. In eerste instantie zal jouw kledingvoorraad voldoende zijn voor een wandeling.
  9. Start met wandelen!

BOSBADDEREN

Als je met Paul gaat “bosbadderen”, dan is dit iets anders dan een wandelcoachgesprek van twee of meer uren. We gaan met een groep mensen twee uren genieten van de buitenlucht. “Wie vertraagt, ziet meer.” We gaan samen de benodigde zuurstof tanken en genieten van de natuur en alles wat daar aanwezig is.

“WAT DE COACH OOK MAG HOREN, HET IS BESTEMD VOOR ZIJN EIGEN OREN.”

Mochten gezondheidsomstandigheden het vermelden waard zijn, schaam je niet. Ik word graag geïnformeerd, zodat ik daar rekening mee kan houden. Het is mijn taak veilige wandelomstandigheden voor deelnemers te creëren. Wat de coach ook mag horen, het is bestemd voor zijn eigen oren.

Ik heb een EHBO aantekening, beheers reanimeren, heb kennis van diabetes, ben gecertificeerd mindfulness trainer en verdiep mij steeds in ziektebeelden van wandelaars.

“HET GAAT EROM WAT JIJ WEL KAN.”

Het “bosbadderen” bereid ik voor en hou rekening met de wandelomstandigheden. Zoveel mogelijk vlakke, begaanbare en veilige wandelwegen. Ik heb altijd bereik op mijn telefoon, waardoor jij met een gerust gevoel mee kunt gaan.

Advertentie